Followers

Feb 20, 2014

i love london











for more photos, follow my instagram account - @ezzanyusop
PHOTO BY : Ezzan Yusop

Mar 25, 2013

Umrah 2013



been MIA for awhile. so sorry. i just got back from performing Umrah on last Wednesday (20th of March 2013) after almost two weeks in the Holy Cities. Alhamdulillah, syukran Ya Rabb kerana berikan aku kesempatan untuk jejakkan kaki ke Kota Madinah dan Kota Mekah. the feeling of having to see The Holy Kaabah betul-betul depan mata sungguh mengagumkan. rasa macam tak percaya. rasa macam tak berkelip mata tengok Kaabah. and also, having to stepped on the same ground as our Prophet Muhammad S.A.W is just...indescribable. perasaannya bukan boleh diceritakan melalui kata-kata. dan aku sudah berjanji dengan diri aku untuk tidak menceritakan pasal ibadah aku di blog. soalan-soalan seperti berapa kali buat umrah, dapat cium hajarul aswad ke tak, dapat solat di Hijir Ismail tak, dapat solat bawah pancuran emas and so on adalah terlalu peribadi untuk diceritakan pada umum. dan juga, nak elak dari riak. jangan salah sangka, aku tak cakap orang lain yang ceritakan pengalaman dorang dalam blog dorang tu riak. itu hak masing-masing untuk bercerita. cuma aku taknak AKU riak bila bercerita nanti.

jadi, aku hanya akan berkongsi gambar dengan korang. dan sedikit catatan pasal kisah-kisah sejarah just to refresh your memories.... :)

1) Masjid Nabawi di Madinah


Satu solat di dalamnya menyamai dengan seribu solat. Terdapat di dalamnya Kawasan Raudhah (satu dari taman Syurga) dan Maqam Rasulullah SAW bersama dua orang sahabatnya Saidina Abu Bakar Al-Siddiq dan Saidina Umar Al Khattab. Untuk jemaah wanita, lawatan ke Raudhah dan Makan Rasulullah adalah dari jam 7 - 10 pagi dan selepas solat isyak, sekitar jam 8.00 - 12.00 malam. Masjid Nabawi ni memang cantik. senibinanya memang mengagumkan. Madinah is a bit modern as compared to Makkah. 


2) Masjid Quba'


Adalah masjid yang julung-julung dibina oleh tangan Nabi Muhammad SAW dan ia disebut dalam kitab suci Al-Quran dengan nama Masjid At-Taqwa. Keistimewaan Masjid Quba' ini pernah dinyatakan oleh Rasulullah SAW sendiri..."Barang siapa telah berwuduk di rumahnya kemudian ia berkunjung ke Masjid Quba', lalu ia mengerjakan solat 2 rakaat maka ia akan mendapat pahala seperti mengerjakan umrah"

Setiap hari sabtu Rasulullah SAW akan pergi melaksanakan solat sunat dua rakaat atas tujuan untuk mendapatkan pahala satu ibadat Umrah.



3) Masjid Qiblatain

Masjid ini biasanya dikenali dengan masjid dua kiblat. pada permulaan Islam, orang ramai melakukan solat dengan mengadap ke arah Baitul Muqaddis. Pada hari Isnin dalam bulan Rejab tahun ke 2 Hijrah, ketika Rasulullah SAW mengerjakan solat Zuhur di Masjid Bani Salamah, diwahyukanlah ayat yang bermaksud: "Sesungguhnya Kami sering melihat wajahmu mengadah ke langit, maka sungguh Kami akan memalingkan kamu ke qiblat yang kamu sukai. Palingkanlah wajahmu ke arah Masjid Al Haram. Dan di mana kamu saja berada, palingkanlah wajahmu ke arahnya." (Al-Baqarah: 144)

Sewaktu mengerjakan solat Zuhur itu, mula-mula Rasulullah SAW mengadap ke arah Masjid Al-Aqsa tetapi setelah turun ayat tersebut, baginda menghentikan sementara kemudian meneruskan solat dengan memindahkan arah menuju ke Masjidil Haram. dengan kejadian inilah, akhirnya masjid ini diberi nama Masjid Qiblatain yang bermaksud Masjid Dua Kiblat. ok sini aku tambah, menurut mutawwif kumpulan kami, semasa Rasulullah hendak memaling ke arah Kaabah, Rasulullah tak terus paling tau. kalau baginda terus paling, baginda akan menghadap makmumnya sebab Masjid Al-Aqsa di belah Timur dan Masjidil Haram di belah Barat. kalau dia berpaling terus maka solat terbatallah kan sebab imam facing makmum. so what Rasulullah did was he moved slowly like he was performing a Tawaf. makmum belakang pun ikut Rasulullah sampailah Rasulullah berhenti dan mengadap qiblat yang baru.

*unfortunately, i don't have the photo of the mosque sebab bas tak berhenti, sekadar lalu sahaja.  korang boleh google kalau nak tengok gambar masjid ini huhuhu...



4) Jabal Uhud

Perang Uhud berlaku pada hari Sabtu, 15 Syawal tahun ke-3 hijrah. Sebab terjadinya peperangan ini, pihak Quraisy ingin menuntut bela terhadap kekalahan mereka dalam Perang Badar. Mereka membuat persiapan sehingga mereka benar-benar bersedia untuk memerangi Rasulullah SAW di Madinah. Mereka keluar dalam angkatan tentera seramai 3,000 pejuang. Rasulullah telah membuat strategi untuk meletakkan 50 pemanah di atas bukit dan mereka semua diarahkan untuk tidak meninggalkan bukit pemanah tersebut walau apa keadaan sekalipun kecuali atas arahan Baginda Rasul. Namun begitu, apabila melihat tentera Quraisy lari meninggalkan medan perang, pemanah-pemanah tersebut telah melanggar arahan Rasulullah dengan menuruni bukit tersebut untuk merampas harta rampasan perang. Khalid Al-Walid (ketua tentera berkuda Quraisy sebelum beliau memeluk Islam) yang melihat keadaan tersebut bertindak balas dengan mengelilingi bukit tersebut dan serang hendap dari belakang bukit. 

Disinilah terbunuhnya bapa saudara Rasulullah, Saidina Hamzah Bin Abdul Mutalib yang dibunuh oleh seorang hamba, Wahsyi dengan membaling lembing dan mengena tulang rusuk Saidina Hamzah. Selepas peperangan, hati Saidina Hamzah telah direntap keluar dan dikunyah oleh Hindun namun diluahkan semula selepas tidak dapat ditelan. peristiwa ini disaksikan sendiri oleh Rasulullah dan baginda teramat sedih melihat jasad bapa saudaranya dilakukan sedemikian rupa. setelah Hindun dan Wahsyi memeluk Islam, mereka berdua dimaafkan oleh Rasulullah namun baginda berpesan supaya mereka tidak menunjukkan wajah mereka dihadapannya sehinggalah baginda wafat. 

inilah bukit yang menempatkan 50 pemanah. ignore the stalls ya ;)

5) Masjidil Haram

This one needs no introduction. Masjid tertua di dunia. Tempat terletaknya Kaabah, qiblat seluruh umat Islam. Pahala satu solat di Masjidil Haram adalah menyamai dengan seratus ribu pahala solat di tempat lain. 100,000 PAHALA. SubhanAllah. Doa-doa di Kaabah akan dimakbulkan Allah SWT. 

Ada riwayat yang menyatakan bahawa Allah telah menjadikan tapak Kaabah yang disokong dengan empat tiang 2000 tahun sebelum Allah mencipta dunia ini lagi. Di setiap tujuh langit ada rumah Allah tempat para malaikat beribadat padaNya dan pada langit ke tujuh nama rumah Allah itu adalah Baitul Makmur. Rasulullah bersabda "Baitul Makmur adalah masjid yang berada di langit dan betul-betul di atas Kaabah. Seandainya ia jatuh, maka ia akan menghempap Kaabah". Ia dikatakan selari dengan kedudukan Arasy di langit. kalau nak tau sejarah selanjutnya, bolehlah korang baca di sini.

i missed life here. makan, tidur dan beribadah. that's all. i don't think about anything else.

6) Jabal Rahmah

rasanya tak perlu diperkenalkan lagi dah. tempat pertemuan semula Nabi Adam & Hawa setelah ratusan tahun mereka terpisah selepas diturunkan ke bumi oleh Allah akibat melakukan kesalahan memakan buah khuldi yang terlarang di Syurga. Jabal Rahmah ni terletak di Padang Arafah. berdasarkan ahli sejarah, Nabi Adam telah diturunkan di kawasan India manakala Hawa pula telah diturunkan di Iraq. setelah mencari beratus-ratus tahun, akhirnya di atas bukit inilah mereka bertemu. mostly orang kata panjatlah Jabal Rahmah ni then kat atas tu berdoa supaya diberikan jodoh. tak salah nak berdoa tapi mestilah facing Qiblat. janganlah pulak korang berdoa tapi facing monumen kat atas bukit tu. lagi satu, toksahlah pulak korang tulis nama boyfriend korang on the monument. syirik namanya. so far aku tengok, takde orang Malaysia yang buat macam tu. Alhamdulillah. tapikan sebenarnya, nak makbul doa diberi jodoh oleh Allah lebih AFDAL di Masjidil Haram, depan Kaabah. tapi itu bagi aku lah. tak salah pun nak doa kat sini. aku pun doa kat sini, mengadap ke arah Qiblat.

pemandangan dari atas Jabal Rahmah


and some random shots from Madinah and Makkah...
view from the window of our hotel in Madinah, Durrat Fayrouz.


zamzam tower. tapi aku panggil menara jam. memang tinggi sangat.


di ladang unta. comel je masa snap sempat kiss. heee ;)




PHOTO BY : Ezzan Yusop (all taken using iPhone 4S)


Jan 4, 2013

mengidam





haiiilahhh badan...bilalah dapat merasa beli bag cenggini....
sekarang hanya mampu pinjam mak punya je dulu
huhu.

Jan 1, 2013

happy new year!

first food of 2013!
happy new year dear readers!

Dec 24, 2012

jonker walk, malacca







Nov 28, 2012

wordless wednesday : for gaza





fyi, all the pictures in this entry are not mine. credits to the owner/designer.




iklan :nak Felinna Inchloss dengan harga murah? klik sini

Nov 26, 2012

felinna inchloss promotion!!

note : advertorial







rasanya produk Felinna Inchloss memang tengah popular kan sekarang ni. kat Facebook berlambak-lambak kan orang jual. and bila tengok testimonial, ramai yang dah mencuba dan berjaya. wowww ini yang tetiba timbul minat ni...

PINK COLOUR IN TEXTURE I LOIKE~!!


180 GRAM / RM73

harga asal adalah RM75. tapi kalau korang beli dengan kawan saya, Ummu A'thiah korang akan dapat harga RM73 with free postage!!! yeayyy....tapi untuk korang yang berada di Sabah dan Sarawak, kena tambah RM5 ye untuk postage fee dia. so, for those yang nak lose weight tanpa berdiet atau bersenam dan berminat ingin membeli produk ini, you guys can contact my good friend, Ummu A'thiah di talian 0197101985 / 0126088630 atau korang boleh email terus ke alamat ummu85@gmail.com


(oh ye, masa beli tu korang kena cakap yang promosi ini dari blog saya, baru dapat harga kat atas tu tau! )


so, the question on everyone's mind is....why Felinna Inchloss?



WANGI !
TIADA BAHAN KIMIA!
MUDAH DIGUNAKAN!
TIDAK PANAS!
DIJAMIN BERKESAN

RAHSIA KENAPA INCHLOSS SANGAT HEBAT!

1) Lotion ni sangat wangi dan tak terlalu panas dan tak berbau seperti minyak angin, dia dingin dan mesra pengguna. malah mudah dibawa and selesa dipakai walaupun ketika bekerja (so takdelah org cakap..ko sakit perut eh? Bau minyak angin jek)

2) Hanya sekali sapuan anda bole lihat perbezaan inci anda (pastikan ukur sebelum guna ya). Mudah nak apply kat mana-mana bahagian kita tak puas hati, ada customer sapu kat pipi dia yg bulat!

3) Inchloss diformulasi dari bahan-bahan semulajadi yg selamat untuk wanita hamil, menyusu atau gastrik..Ianya selamat bagi wanita hamil kerana rumusannya tiada sebarang chemical..kecuali! Jangan lah sapu kat perut tu nak bagi kurus pulak...Boleh sapu dekat lengan atau peha sahaja .

4) Kita bole mengawal bahagian tubuh mana yang hendak dikuruskan jadi kalau yang kurus sekadar nak buang lemak-lemak sikit tu pon bole cuba..pasti puas hati! 

5) Yang pasti dengan inchloss dah hantar untuk dibacakan 30 juzuk Al-Quran di Mahad Tahfiz Bukit Mertajam Penang... Semoga lebih dirahmati..(Jadi jangan langkah ya)

6) Felinna (owner product) mencuba sendiri dan rasakan result yg Fantastic Baby! Bombastic! Dan yg pasti tak nampak plastik hanya dalam masa sebulan 5KG TURUN uoll! Semua ni dengan izin Allah juga…insyaAllah 


KENAPA INCHLOSS BERBEZA DAN SPECIAL DR PRODUCT LAIN??
* anda TIDAK PERLU DIET untuk kelihatan slim
* anda MAMPU untuk lose 5kg in a month tanpa diet, kalau diet agak2 20kg turun uolls..hik
* lotion ni SANGAT WANGI (takde bau serai ka, minyak angin ka, halia ka,NO NO NO) bau mcm pakai perfume ya,bau yg sgt2 comelss...wangiiiiii mcm lotion wangiii tuuuu...bau dia mcm...wangi laa..tak terkata..hehe
* TIDA K PANASSSSSSSS!!! INCHLOSS sgt mesra pengguna ya,dia rasa berangin n mint2 je.
* INCHLOSS xde bahan kimia..INCHLOSS mampu melembutkan kulit anda memudarkan selulit2 or apa2 yg menggerutu di kulit.

PRODUK WAJIB ADA bagi wanita atau lelaki yang dah gemuk atau kurus yg ada lebih2 isi xbest di luar sana... Perlu ada dalam handbag masing2 tiap hari ye...

*******************************************

TESTIMONIAL SIS FELINNA D'OWNER OF INCH LOSS




"Salam  

hahaha after hari tu upload gambar ramai yg cakap felinna propa plus ada gak yg cakap gambar gemuk tu adalah kakak,adik or sapa2 bukan felinna and ada gak yg cakap gambar kurus itu sebelum menjadi gemuk..

ok sy tahu gambar gemuk ni xfull tapi harap maaf masa mengalami masalah kegemukan tu memang i alergik ngan camera and confident terus hilang..so susah sgt nak cari gambar ni ha.. yups 3bulan lepas bersalin saya rasa sangat buruk okey! hingga jumpa inchloss and terfikir untuk buat jualan bagi membantu lebih ramai wanita yg takut makan pil.. takut nak minum minuman kurus tuh utk sama2 rasai kehebatan produk ni.. ya! SAYA BERJAYA TURUN 5KG DALAM 1 BULAN..dan saya semakin yakin walau bukan kembali ke berat asal saya masih xjemu2 sapu inchloss ke lemak2 yang masih bermahrajalela.. ada lagi 5kg untuk diturunkan.. jom sama2 inch loss and rasai kehebatan nya!

NOW XDE SAPA DAH NAK PERTIKAI ORIGINALITI GAMBAR KOT? HHE ITU SUAMI YANG SAMA.. XBESAR2 DAN ANAK YG SAMA YG MAKIN MEMBESAR.. JADI SILA TELITI DAN INI MEMANG SAYA..KALAU BUKAN SAYA XKAN SUAMI NAK PELUK KAN? ♥ "


*********************************************

LAGI TESTIMONI??
















***************************************************

Macam mana nak guna losyen Felinna Inchloss ni??
1. Picit secukupnya dan sapu pada bahagian yang memerlukan sambil buat urutan ringan *gerakan membulat* (pusingan arah ikut/lawan jam tak kisah) beberapa kali ataupun sampai meresap sepenuhnya ke dalam kulit. cukup 3 jari je masa urut tu. Sebab kalau pakai satu tapak tangan, aku khuatir losyen tu meresap kat tapak tangan korang bukan anggota badan yang korang nak tu. Okey??

2. Sapu 2 kali sehari. Lepas mandi dan sebelum tidur. Nak sapu lebih pun takpe. At least 2 kali sehari la ye.
Oh ye, make sure sebelum sapu tu korang UKUR DULU ye bahagian yang ingin di-inchloss (eh ada ke word ni hehe) tu. ESOK UKUR SEMULA.


SO...WHAT ARE YOU GUYS WAITING FOR?!
DAPATKAN INCHLOSS FELINNA MILIK ANDA HARI INI~!!
KORANG BOLEH CONTACT UMMU ATAU EMEL I PUN BOLEH 
ezzan.my@gmail.com


nak promosi lagi gempak?!
kalau beli PB corset (RM1500 jerr) dengan saya dapat percuma 2 botol Felinna Inchloss lagi!! 
tak cukup gempak lagi ke tu kan... ;)

email me to find out more!